ASPECT SI PREZENTARE: Planta perena erbacee, cu crestere rapida, dezvolta tufe bogate de frunze cu tenta albastrie, trilobate, cu margini dantelate si rotunjite, cu aspect asemanator ferigilor. Din mijlocul frunzelor se inalta tije subtiri, de 30-40 cm, ce sustin buchete de flori, in culori variate si avand forma specifica, evidentiata prin mici pinteni.
CONDITII DE INGRIJIRE/CULTIVARE: Caldarusele sunt flori perene, de gradina, ce tolereaza bine zonele umbrite, dar prefera locatiile cu lumina intensa. Insuficienta luminii face ca planta sa dezvolte frunzis masiv in detrimentul infloririi. Iubesc caldura, insa prefera temperaturile moderate. Arsita face ca florile sa se treaca repede si frunzisul sa se usuce pe margini. Au nevoie de un substrat bine drenat, nefiind pretentioase in ce priveste calitatea acestuia. Tolereaza la fel de bine pamanturile acid cat si pe cele alcaline, solurile bogate, humoase, dar si pe cele sarace si nisipoase. Sunt setoase, mai ales in perioada infloririi, avand nevoie de udari periodice si abundente. In restul anului solicita foarte putina apa, excesul de umiditate din substrat ducand la putrezirea radacinilor.
FERTILIZAREA se poate face toamna, prin imbogatirea pamantului din gradina, cu un strat subtire de ingrasamant natural. Desi florile in sine nu dureaza prea mult, perioada de inflorire tine din mai pana in iulie, in primaverile calduroase, putem vedea Caldaruse inflorite chiar de la jumatea lunii aprilie.
INMULTIREA se realizeaza cel mai adesea din seminte. Acestea se insamanteaza in rasadnite, in februarie-martie, sau direct in gradina, la inceputul lunii aprilie. Aquilegia se mai poate inmulti si prin despartirea tufelor, dar procedeul nu este recomandat, intrucat planta suporta greu transplantarile.
TRUCURI SI SFATURI SPECIALE: Rupeti florile ofilite si udati regulat in perioada calduroasa, pentru a facilita formarea bobocilor si a prelungi viata plantelor. Alegeti varietati cat mai diferite, ca forma si culoare, pentru a oferi un aspect cat mai frumos gradinii dumneavoastra. Exista varietati pitice, de rocarie, intr-o singura nuanta (de obicei albastru inchis) care se pot combina cu varietati cu flori in doua culori, cu flori simple sau chiar duble.
SPECII SI VARIETATI: A.alpina (cu flori intr-o singura nuanta de albastru inchis), A.atrata (cu flori vinetii, aproape negre), A.aurea, A.barbaricina, Abertolonii, A.brevistylla (cu flori mici), A.caerulea (petalele exterioare de culoare bleu deschis si corola interioara alba; este si emblema florala oficiala a statului Colorado), A.canadensis (caldarusa canadiana, florile au culoare rosie), A.chrysantha (cu flori galbene cu pinteni lungi), A.desertorum, A.dinarica, A.elegantula, A.flabellata, A.formosa (cu flori rosu cu galben), A.grata, A.japonica, A.lactiflora, A.longissima, A.micrantha, A.nuragica, A.pubescens, A.pubiflora, A.saximontana (caldarusa de rocarie sau de munte), A.viridiflora
draga mea, nu e frunza de caldarusa! uita-te in albumul meu din martie-aprilie si acolo o sa vezi cum arata cand sunt mici!!! o sa-ti trimit eu cateva cu radacina, nu stiu daca acum e perioada optima pentru transplantare, eu le-am multat numai primavara!!!
Cele din seminte infloresc anul urmator. Perioada de germinatie depaseste 10 zile - n-am urmarit exact, insa fix cind disperi ca nu mai incoltesc atunci se hotarasc si ele sa rasara. Trebuie mentinut un mic efect de sera si e bine sa pui semintele in ghivecele individuale. Eu am pus cite 2 semincioare in paharute de iaurt (cu gaurele de drenaj, tot dichisul) si le-am despartit cind aveau 4-5 frunzisoare. Au supravietuit cu bine, insa acum ne luptam cu acarienii, la mine fiind foarte cald in balcon, asa ca le pulverizez si de 2 ori pe zi ca sa scap de monstrii astia detestabili. Grrr... Am mai avut acum 2 ani, inflorisera roz-alb si mov-cu-galben, insa bunica n-a stiut ca sint perene si-a cam ignorat ghivecele in care nu se mai vedeau frunze asa ca s-au uscat radacinile. :( Eu stau in Buc., dar dupa ce-au inflorit i le-am dus bunicii la Constanta, de Pasti, sa se bucure si ea de frumusetea lor. Anul asta am pus din nou, mai multe, si le tin in ghivece. Vroiam sa-ti multumesc pentru ideea estetica de a masca ghivecele mai putin aratoase. Desi stau la bloc, sigur o s-o aplic in viitor daca voi avea ocazia. Numai bine!
Eu sunt cea care-ti multumeste mult pentru experienta impartasita. "Ghivecele" sunt de fapt niste bidoane de 5-6 l, mascate cumva intr-adevar cu ceva lemnisoare, insa insuficiente, dupa cum se pare ...
Toate cele bune si multa sanatate!
Se mai gasesc plicuri cu seminte prin magzine,daca nu cauta prin februarie-martie.Avantajul este ca,dupa inflorire,poti culege semintele rezultate iar plantele pot rasari din nou in anii urmatori.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Am eu :D
Multumesc mult de tot Eli.
Multumesc anticipat
Toate cele bune si multa sanatate!