DENUMIRE: LEANDRU - NERIUM OLEANDER FAMILIE : Apocynaceae ORIGINE: Zonele mediteraneene si unele zonele mai calde ale Chinei si Indiei. DESCRIERE: Leandrul este un arbust cu aspect decorativ datorat florilor sale divers colorate. Are ramuri elastice, bogat imbracate de frunze lanceolate, dure, netede colorate verde oliv. Florile pot fi simple, sau involte (batute). Exista diverse nuante de roz ale florilor de leandru, acestea sunt cele mai raspandite impreuna cu cele albe. Alte varietati au florile galben pai, galben lamaie sau roz cu tenta portocaliu deschis, altele au in mijloc o mica rozeta galbena foarte interesanta, creionata cu firicele rosii. Exista si o specie de leandru cu frunzele variegate foarte deosebita. De asemenea florile mai pot avea culoarea rosie sau rosu ciclamen. Florile se formeaza in varfurile tinere ale ramurilor si sunt grupate in ciorchine sustinute de un petiol viguros dar nerigid. Interesant arata si tecile in care se formeaza semintele asemanatoare unor pastai lungi si subtiri. Plantele in ghiveci pot atinge o inaltime de 1,5 m -2,0 m. In mediul naturat depasesc bine inaltimea de 2 m. Leandrul este o planta rezistenta la intemperii (ploi, vant puternic), de aceea se poate transplanta vara direct in gradina avand grija sa-l scoatem toamna tarziu si sa-l punem din nou in ghiveci,ferit de inghet. O gradina cu astfel de plante va arata deosebit de eleganta si proaspata, florile de leandru emanand un parfum extrem de placut, inconfundabil.
PERIOADA DE INFLORIRE: mai-octombrie.
INGRIJIRE Sol: De preferat un amestec de pamant de gradina cu putin nisip pentru asigurarea drenajului. Lumina si amplasament: Asigurati plantei o lumina cat mai buna si soare in perioada verii pentru obtinerea de flori frumos dezvoltate si viu colorate. Temperatura: Minima nu mai mica de 3-4°C. Udarea: Vara se uda destul de bine mai ales daca aceasta este foarte calduroasa si daca este plantat in ghiveci. Spre toamna udarile se vor reduce. Iarna se va uda o data la 2-3 saptamani cu putina apa, atat cat sa se umezeasca pamantul. Ingrasamant: Nu este nevoie. Daunatori: Este o planta destul de rezistenta la daunatori, dar poate fi atacata de afide si de paduchii testosi. De aceea este bine sa stropim plantele cu apa si pe frunze din cand in cand, dar in mod special vara. Inmultire: Cel mai sigur si rapid prin butasi semilemnificati. Butasii se pot pune in apa pana fac radacini sau intr-un amestec de pamant cu nisip. Butasii prelevati se vor lasa putin inainte de plantare pentru ca seva sa se scurga. Temperatura optima inradacinarii, in jur de 22°C. Prin seminte plantele vor ajunge mai greu la maturitate, inflorirea fiind strans legata de maturitatea plantei. Particularitati: Seva plantei este toxica, trebuie sa avem grija sa ne spalam pe maini daca am intrat in contact direct cu ea. De fapt acest lucrul ar trebuie sa fie regula generala atunci cand lucram si cu alte plante.
SUGESTII: Pentru ca are o crestere rapida este indicat ca la inceputul primaverii sa i se asigure un ghiveci mai mare sau cel putin sa incercam sa inlocuim putin pamantul cu altul mai proaspat. Ramificarea frumoasa si inflorirea mai bogata o putem realiza prin scurtarea ramurilor. Acest lucru il putem face in luna februarie. Dupa trecerea florilor vom taia tijele ofilite pentru a stimula o noua inflorire.
SPECII CUNOSCUTE: Splendens Double Pink , Hardy Red, Mrs. George Roeding Turners Shari, Nerium oleander Variegata
Din ce vad eu va lipsesc multe plante de kohleria,apoi doriti abutiloni roz,rosu(pe care eu daca doriti vi-i pot pune la inradacinat inclusiv megapotamicum sau lanterna chinezeasca) si la fel la lendri.ramane sa spuneti daca doriti caci spatiul pentru inradacinat este foarte limitat.
Va multumesc frumos pt. sfat.
Eu am fost tare incantata de cel roz, pe care l-am plantat direct in pamant si singurel si-a format radacinutele.
Numai bine!
Iti multumesc la fel Christine. Eu am primit lastareii in aprilie de la Dna Merticariu din Timisoara (clematita) si vreau sa-ti spun ca ii indragesc ENOOORM. Cel roz se pregateste sa infloreasca, in schimb cel galben, inca MAI nadajduiesc sa-l salvez ...
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.