Laleaua creste intr-un sol nisipos, bine drenat. Locul trebuie sa fie insorit. Desi numele de "lalea" este de provenienta turceasca, Olanda este recunoscuta pe plan mondial drept tara lalelelor. Conform International Flower Bulb Centre , Olanda produce in prezent peste 60% din totalul lalelelor care se vand pe mapamond.
Gingase, gratioase, multicolore, lalelele ne incanta privirile in fiecare primavara. Cred ca nu am simti la fel venirea primaverii daca nu ar exista aceste minunate flori. Frumusetea lor vine din simplitate. Si merita sa ne bucuram de lalele, acum ca a venit primavara!
Laleaua este floarea nationa a Iranului si a Turciei, iar motivele florale se regasesc in arta lor populara. De asemenea, lalele sunt emblema Olandei de unde si denumirea de "Tara lalelelor". Sunt foarte raspandite in sudul Europei in nordul Africii dar si in Asia.
Lalele sunt flori perene care se inmultesc prin bulbi. Ca si inaltime pot fi atat pitice, nu depasesc 20 cm, dar si inalte pana la aproape 70 cm. Au frunze verzi cu o structura carnoasa iar florile multicolore au de cele mai multe ori sase petale. Fructul este o capsula uscata, care contine in interior numerose discuri plate unde sunt ascunse semintele.
Denumirea florilor vine de la cuvantul de origine persana "turban". Locuitorii acelor meleaguri purtau turbane iar in motul lor aveau legate flori. De aici probabil neintelegerea, intre asemanarea formei turbanului cu aceasta floare.
Cultivarea lalelelor nu se poate face in aer liber in tarile cu clima tropicala, deoarece au nevoie de anotimpul rece pentru a se regenera si a creste mai viguroase in primavara urmatoare. Prin manipularea atenta a temperaturii, in sere, lalelele pot inflori mult mai devreme decat in mod natural. Astfel, de multe ori ne bucuram de ele si iarna, insa frumusetea lor este mult mai bine pusa in valoare primavara. Prin studii si modificari genetice, lalelele se intalnesc intr-o paleta variata de culori. La inceput, aparitia pigmentilor s-a datorat unei transformari naturale pricinuita de aparitia unui virus. Acest virus s-a extins in secolul al XVII-lea in Germania in perioada denumita "tulipomanie". Acum se poate spune ca virusul a fost eradicat din solul garadinilor.
Asa cum am spus la inceput, inmultirea lalelelor se face prin bulbi. Nu este nicio problema in privinta rezistentei acestora in timpul iernii. Pentru o buna inflorire este bine ca la un interval de cativa ani sa fie rarite si mai mult sa li se schimbe locul. Se obisnuieste ca dupa trecerea perioadei de inflorire bulbii sa fie scosi, pastrati in conditii optime si replantati in luna octombrie. Insa nu este nicio problema daca ei vor ramane in pamant de la un an la altul.
Usor de ingrijit, lalelele pot fi o adevarata splendoare pentru gradinile dumneavoastra. Multicolore, gingase cu un parfum suav, ne vor incanta de fiecare data. Atunci cand le primiti in dar, este bine sa le pastrati in camere racoroase in care lumina sa nu fie foarte puternica pentru a va putea bucura de ele cat mai mult timp.
Buna ziua Alina.Am vazut paginile ce le-ai postat cu lalele.Sunt superbe.Se spune ca oamnenii care iubesc florile sunt oameni buni, cu siguranta tu te numeri printre ei.As avea o intrebare-te rog sa imi spui care este pretul unui bulb asa cu aproximatie , ca ma gandesc ca preturile difera .Adresa mea de mess este ctrdoina,eu vorbesc de pe pagina sotului acum .Poate ca o sa imi dai adresa ta de mess daca se poate si putem sa comunicam mai bine.Sunt din Timisoara.Iti doresc un PASTE FERICIT!alaturi de cei dragi tie.Doina Catarau
Iti multumesc frumos pt. aprecieri. Lalelele sunt abea la inceput de sezon ca sa zic asa ... in sensul ca abea de acum incep sa-si deschida cupele florale. Eu le-am achizitionat de la firme serioase in toamna lui 2009 (cateva), iar marea majoritate in toamna anului trecut (2010), de la Anthesis, Peticom si Monica B. a carei adresa de email nu mi-o amintesc acum...din pacate...Eu in cei 2 ani, le-am gasit si la 3 lei bulbul, dar si la 1 leu sau chiar 0,8 lei (asta ca idee).
Preturile sunt accesibile si vei putea obtine mai multe informatii direct de pe paginile site-urilor acestora. Sper sa-ti fi fost de ajutor. Oricum iti pot raspunde oricaror altor intrebari vis-a-vis de asta, numai timp sa am...
Pup, toate cele bune si un PASTE FERICIT !
Vad ca ai multe soiuri achizitionate de la Monica B., scuza-ma ca te intreb ,dar esti din jud. Sibiu? Am luat si eu de la ea, deja narcisele si zambilele au inflorit si astept lalelele, dar nu mai mai stiu soiurile la lalele, ca dragutele pisici ale vecinilor ,mi-au scos semnele pe care le-am pus , oricum sunt foarte multumita de bulbii de la ea ,mari si sanatosi. Am sa ma ghidez dupa album tau, ok?
minunate culori ai ales. Abia astept sa le vad inflorite. Eu regret ca anul trecut cand era perioada bulbilor de lalele, narcise si zambile au uitat sa cumpar. M-am trezit cand deja era prea tarziu. Anul acesta mi-am setat tel sa ma anunte in august, sa nu ma mai iau cu altele si sa uit iarasi.
daaa ... uite asa si eu ... sunt inebunita dupa ele si m-am bucurat tare mult de produsele firmei ... foarte foarte seriosi de altfel (comparativ cu altii)
Asa este Eli! ...si eu sunt multumita, desi cred ca gazonul nu o sa le faca bine ...
Poate iti faci timp sa le fotografiezi si tu inflorite (ca eu cine stie cand voi mai ajunge pe la tara, sa le vad) si macar la tine sa le pot admira si eu ...
Sa te bucuri de ele, sa creasca frumoase si sa se inmulteasca!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.