Mirabilis jalapa sau gornita ingerasului SCHIMB SEMINTE CYCLAM
Denumire stiintifica: Mirabilis jalapa Familia : Nyctaginaceae
Denumire populara: Barba imparatului, gornita ingerasului, norea, Minune de Peru, ora 4, frumoasele noptii
Tipul plantei: Perena/Anuala
Inaltime: 60 cm
Intindere: 30-40 cm
Lumina si temperatura: Se planteaza la soare dar tolereaza si umbra la amiaza. Le merge bine in locuri calduroase.
Flori, frunze, fructe: Flori rosii, roz, violet, galbene sau albe. Isi deschid florile in jurul orei 4 dupa-amiaza si imbalsameaza aerul noptii cu parfumul lor delicat sau isi deschid florile atunci cand cerul este innorat. Uneori poate produce flori de mai multe culori pe o singura tulpina.
Solul: Poate fi plantata in soluri sarace sau soluri obisnuite de gradina. Prefera totusi solurile bogate, bine drenate.
Udarea: Are o nevoie medie de apa. Udati regulat pentru a mentine solul umed dar nu excesiv de ud.
Aerul: Suporta aerul fierbinte.
Ingrasaminte: Fertilizati-le 1-2 ori pe luna cu un fertilizator general pentru a incuraja o crestere mai viguroasa.
Inmultire: Din seminte: Semintele seamana cu boabele de piper: se pot recolta cind devin negre. In minisera se insamanteaza cu 4-6 saptamani inainte de transplantare. Germineaza usor la o temperatura de 18-20C intr-un pamant cu un drenaj bun. Acoperiti usor semintele cu pamant fin sau vermiculit si puneti vasul intr-un plastic transparent. Mentineti solul foarte usor umed. Asigurati-le lumina pentru ca lumina ajuta germinarea. Germinarea dureaza 7-21 zile. Direct in gradina insamantarea se face la 2 saptamani dupa data medie a ultimului inghet. Prin tuberculi. Tuberculii pot fi scosi toamna dupa primul inghet si depozitati peste iarna in turba sau nisip umed intr-un loc intunecat si racoros avand grija sa nu inghete. Verificati din cand in cand si nu lasati tuberculii sa se usuce sau zbarceasca; daca incep sa se zbarceasca udati substratul (1-2 ori pe iarna) cu un pulverizator cu putina apa, astfel incat substratul sa nu ramana ud. Primavara tuberculii pot fi taiati pentru a-i inmulti. Fiecare bucata trebuie sa contina cel putin 2 ochi. Plantati bucatile in ghivece, udati si puneti-i la lumina pentru a reincepe cresterea. Din ei vor iesi plante mai mari decat cele obtinute din seminte.
Transplantare: Transplantarea rasadurilor se face la o saptamana dupa data medie a ultimului inghet. Plantati-le la o distanta de 30-45 cm.
Conditii de iernare: Toleranta la inghet este scazuta. Zone climatice 9-11
Boli si daunatori: Plantele tinere pot fi atacate de afide.
Îngrijire, particularitati: Pentru ca florile se deschid in jurul orei 4 dupa-amiaza este indicat sa fie plantata intr-un loc unde poate fi vazuta la inceputul serilor. Sunt potrivite pentru fundalul straturilor mixte de flori, jardinière, gradinile rustice sau le puteti creste ca un arbust anual (puteti forma un gard viu din barba-imparatului care sa desparta gradina de flori de gradina de legume).
Nu necesita ingrijiri speciale, infloreste din vara pina toamna tirziu, poate fi plantata in locuri insorite sau in semi-umbra si suporta o uscaciune moderata.
Aceasta planta este originara din America Latina si de Sud, si tehnic este o planta perena dar la noi este tratata drept anuala pentru ca nu supravietuieste iarna in gradina. In climate mai blande planta produce tuberculi care pot cantari pana la 18 kg.
Barba-imparatului creste incet si de obicei nu infloreste pana la mijlocul verii dar spectacolul floral merita intreaga asteptare. La inceput se deschid putine flori dar mai tarziu se deschid cu zecile.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.