Vrei ca, anul viitor, gradina ta sa fie o adevarata oaza de frumusete? Acum este momentul sa te gindesti la florile si pomii ornamentali pe care ti-i doresti. Toamna este cea mai buna perioada a anului pentru a planta, de exemplu, lalele, narcise si zambile, lacramioare sau diverse tipuri de flori bienale, spun specialistii. In lunile care urmeaza, mai precis dupa caderea frunzelor, este momentul pentru a planta trandafiri. Cei care au plantat trandafirii anii trecuti nu trebuie sa uite de musuroirea la baza a tulpinilor. In categoria plantelor bienale care se planteaza toamna, dupa ce au stat in rasaduri peste vara, intra: - panselutele care infloresc in special in lunile martie-aprilie-mai. Pot inflori si tirziu toamna, dupa ce au fost puse in gradina. - garoafa turceasca infloreste in a doua parte a primaverii; - paraluta are florile asemanatoare cu niste crizanteme in miniatura, infloreste din belsug primavara si numai sporadic in perioada verii; - micsunica are florile placut parfumate, infloreste primavara devreme daca este plantata corespunzator, intr-un loc cu multa lumina si sol usor calcaros; - clopotelul infloreste la inceputul verii si creste foarte bine in anii cu primaveri lungi si racoroase. Pentru ca operatiunea de plantare sa aiba succes, specialistii recomanda ca pamintul sa fie udat cu o zi sau doua inainte si bine maruntit. Pamintul se uda din nou dupa ce floarea a fost sadita. Se recomanda ca plantarea sadurilor sa se faca intr-o zi noroasa. Amenajarea unei gradini de primavara incepe din toamna, mai precis din luna octombrie. In aceasta perioada temperaturile se mentin inca pozitive si noaptea si nu exista pericolul de inghet. Bulbii plantati au timp sa isi dezvolte radacinile dar vor intra rapid in repaus vegetativ pe masura ce temperaturile vor scadea si nu vor creste frunzele. Acestea vor rasari in primele luni ale primaverii.
Plantele cu bulbi au un ciclu de viata care include o perioada de repaus pe durata sezonului rece. Exista bulbi de primavara si bulbi de vara (exemplu: dalia), acestia din urma se planteaza primavara dupa ce a trecut pericolul inghetului.
Bulbii de primavara (laleaua, narcisa, zambila) se ingroapa la o adancime suficient de mare incat sa nu sufere din pricina gerului, in medie la 10-20 cm in functie de marimea fiecarui bulb. In cazul bulbilor de vara nu mai este necesar sa ii ingropam atat de adanc, ci vom respecta cerintele fiecarei specii.
Pamantul in care plantam bulbii trebuie bine ales. Trebuie sa fie un pamant nisipos, usor, in care sa nu balteasca apa. Acesta va favoriza cresterea radacinilor si nu va permite stagnarea apei, care ar putea sa afecteze bulbii fie prin putrezire fie prin inghet.
Bulbii nu se uda decat imediat dupa plantare. Udatul se face doar in cazuri exceptionale in toamne secetoase, care sunt rar intalnite in clima din Romania. Ca o masura de precautie, putem aseza peste parcela unde am plantat bulbii de primavara un strat de frunze uscate sau chiar paie, pentru o protectie mai buna impotriva gerurilor uscate.
Narcisa este o planta delicata, cu miros suav. In ciuda aparentelor, bulbul sau ascunde cateva substante narcotice, alcaloizii numiti narcisina si narcopoetina care provoaca hipotensiunea si induc o stare de somnolenta. De altfel, denumirea acestui gen vine din grecescul "Narke", ce se traduce prin "somn profund". Narcisele sunt plantele ideale pentru realizarea unei rocarii sau pentru delimitarea altor straturi, prin crearea unor borduri colorate si parfumate.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.